Vijesti

  • 2.7.

    2021

    29. obljetnica stradanja Plehana

    Komemoracija o 29. obljetnici stradanja Plehana održana u petak, 2. srpnja u župi i samostanu sv. Marka Evanđelista na Plehanu u Bosanskoj Posavini okupila je 20-ak vjernika. Euharistijsko slavlje u popodnevnim satima, u isto vrijeme kada je 2. srpnja 1992. s dvije tome eksploziva srpska vojska minirala plehansku ljepoticu – velebnu crkvu sv. Marka, koja je bila svetinja i ponos cijele Bosanske Posavine a i šire, predvodio je vlč. Jozo Batinić, župnik susjedne župe na Ceru. Uz domaćeg gvardijana fra Antu Tomasa koncelebriralo je još sedam svećenika: fra Jozo Gogić plehanski župni i samostanski vikar, fra Ivan Ćurić-ispovjednik na Plehanu, mons. Bosiljko Rajić, župnik u Novom Selu i Kulini, fra Jozo Puškarić, župnik u Gornjoj Dubici, svećenici iz Slavonskog Broda; vlč. Mato Matasović i Davor Tomić te fra Ivan Marić, župnik u Koraću i derventski dekan, koji je slavlje animirao i pjevanjem.

  • 27.2.

    2021

    Video prilog: Duhovne vježbe za redovnike i svećenike u Vjersko-kulturnom središtu Plehan

    Pogledajte video prilog o održanim duhovnim vježbama za redovnike i svećenike u Franjevačkom Vjersko-kulturnom središtu Plehan. Video je nastao u suradnji YouTube kanala DFS Production i gđe. Brankice Lukačević, dopisnice katoličkih medija iz Hrvatske i Bosanske Posavine, s ciljem promocije duhovnog dobro koje izvire s Plehana.

  • 26.2.

    2021

    Ako mi tko hoće služiti, neka ide za mnom! - duhovne vježbe za redovnike i svećenike na Plehanu

    Duhovna vježbe za svećenike pod geslom „Ako mi tko hoće služiti, neka ide za mnom!“ (Iv 12, 26), koje su u Franjevačkom vjersko-kulturnom središtu Plehan započle u njedjelju 21.02.2021, zazivom Duha Svetoga završene su u četvrtak, 25.02.2021. sv. Misom i zahvalom uz Te Deum. O smislu, pripremi i samim duhovnim vježbama s duhovnikom, p. Ivanom Ikom Mandurićem, isusovcom, te o doživljaju sudionika piše nam gđa. Brankica Lukačević, dopisnica katoličkih medija za Hrvatsku i Bosansku Posavinu.

  • 15.11.

    2020

    Mlada nedjelja na Plehanu - Foča za Plehan

    Mlada nedjelja svečano je proslavljena u nedjelju 15. studenog u župi sv. Marka na Plehanu u Bosanskoj Posavini. Kako je želja plehanskog gvardijana fra Ante Tomas povezati i učvrstiti zajedništvo vjernika župa koje pripadaju Plehanskom distriktu ubuduće će na Mladim nedjeljama sudjelovati svaki puta druga župa sa svojim župnikom. Tako su ove nedjelje sudjelovali vjernici župe Srca Marijina iz Foče sa svojim župnikom fra Franjom Daliborom Stjepanoviće.

  • 14.11.

    2020

    Proslava blagdana sv. Nikole Tavelića u Modranu

    Blagdan sv. Nikole Tavelića svečano je u subotu, 14. studenog proslavljen u istoimenoj crkvi u Modranu župa Plehan u Bosanskoj Posavini. Uz fra Franju Dalibora Stjepanovića i fra Jozu Gogića svečano misno slavlje predvodio je plehanski gvardijan fra Anto Tomas. Koliko štuju i mole se svom nebeskom zaštitniku i ove su godina sudjelujući na misi u znatnom broju pokazali vjernici kako povratnici tako i oni koji su u vrijeme zadnjaga rata izbjegli iz svojih domova i žive diljem Europe te hodočasnici iz drugih župa toga kraja. Aktualizirajući rečenici iz misni čitanja „Što koristi čovjeku ako čitav svijet zadobije, a sebe samoga izgubi“, fra Anto je u pirgodnoj homiliji pojasnio kako nam je u tome pirmjer život sv. Nikole Tavelića.

  • 18.10.

    2020

    Biciklijada dva samsotana na mladu nedjelju

    Na mladu nedjelju u listopadu i blagdan sv. Luke Evanđelista, 18. listopada 2020. godine na Plehan su hodočastili biciklisti u organiziranoj Prvoj biciklijadi dva samostana: Slavonski Bord - Plehan. U znak zahvalnosti franjevcima Zagrebačke franjevačke provincije Ćirila i Metoda, koji su za vrijeme rata pružili utočište svim franjevcima Plehanskog samostanskog područja, gvardijan fra Anto Tomas ugostio je fra Domagoja Šimunovića, koji je prevodio sveto misno slavlje u Plehanskoj crkvi.

  • 11.10.

    2020

    Raspored sv. misa i opijala za Svisvete, 2020. u župi Plehan

    Datumska povezanost blagdana Svih svetih i Dušnog dana dobra je prilika za razmišljanje o vječnosti. S tim u svezi, kao što je jednom prigodom istakao papa Benedikt XVI., treba se upitati očekuje li uopće suvremeni čovjek vječni život ili pak vjeruje da to pripada već preživjeloj mitologiji. U ovom našem vremenu, više negoli u prošlosti, čovjek je toliko zauzet zemaljskim stvarima, tako mu često biva teško misliti na Boga kao protagonista povijesti i samoga našeg života. Blagdan Svih svetih i Dušni dan mogu biti vrlo poticajni za razmišljanje o tome. ( iz knjige “Vjera u pitanjima”)

  • 4.10.

    2020

    Proslava patrona župe i 60 godina svećeništva fra Velimira Zirduma

    U nedjelju, 4. listopada, na blagdan sv. Franje Asiškoga proslavljen je patron župe sv. Franje Asiškoga u Žeravcu, u Bosanskoj Posavini. Ovo je bilo dvostruko slavlje za Žeravčane i čitavu Bosansku Posavinu. Naime, uz patron župe najstariji franjevac Plehanskog samostanskog područja, fra Velimir Zirdum proslavio je svoju Dijamantnu misu kojom je obilježio 60 godina svojeg svećeničkog služenja u Bosni Srebrenoj.

  • 3.10.

    2020

    Proslava 20 godina povratka župnika na Kunaru

    U subotu, 3. listopada 2020. godine, svečanim Misnim slavljem obilježena je dvadeseta obljetnica povratka župnika u Župu Srca Marijina, Foča, na Kunari. Proslavi je prethodila trodnevna priprava uz pobožnost krunice pred zavjetnom slikom povratnika Bosanske Posavine – likom Majke Božje koji je jedini preostao od porušene filijalne crkve sv. Juraja u Bukovcu, župa Foča.

  • 20.9.

    2020

    Fra Lovrina mlada nedjelja na Plehanu i izložba slika

    Mlada nedjelja fra Lovre Milanovića proslavljena je u nedjelju 20. rujna u župi sv. Marka, evanđeliste na Plehanu u Bosanskoj Posavini. Sluga Božji fra Lovro Milanović, svećenik franjevačke provincije Bosne Srebrene, koji je 1807. godine u 30-toj godine svoga života umro mučeničkom smrću, bio je župnikom i u plehanskoj župi tada zvanoj Velika.

  • 17.9.

    2020

    Potpisivanje Ugovora o nastavku gradnje novog samostana na Plehanu

    U četvrtak 17. rujna, na blagdan Rana sv. Franje Asiškog u Franjevačkom samsotanu sv. Marka Evanđelista na Plehanu u Bosanskoj Posavini, nakon sljavljenja sv. Mise u novoizgrađenoj crkvi, potpisan je Ugovor o nastavku gradnju nove zgrade samostana na Plehanu. Istom prigodom za javnost je objavljena web-stranica www.plehan.net, koja će poslužiti kao izvorište informacija o duhovnom i kulturnom programu u Franjevačkom vjersko-kulturnom središtu Plehan.

  • 28.8.

    2020

    Blagoslov obnovljenih postaja Križnoga puta u Modranu

    Plehanski gvardijan fra Anto Tomas blagoslovio je u petak, 28. kolovoza u filijalnoj crkvi sv. Nikole Tavelića obnovljene postaje križnoga puta izrađene prije 118 godina

  • 23.8.

    2020

    Mlada nedjelja na Plehanu, 23.8.2020.

    Proslava Mlade nedjelju u župi Sv. Marka na Plehanu u Bosanskoj Posavini okupila je 23. kolovoza 70-ak vjernika. Misu je uz samostanskog vikara fra Jozu Gogića predvodio gvardijan fra Anto Tomas.

  • 24.5.

    2020

    Mlada nedjelja na Plehanu, 24. svibnja 2020.

    Snimak sv. Mise emitiran na Posavina TV

  • 14.6.

    2019

    Zalazak sunca na Plehanu

    Prekrasan video na našoj Facebook stranici

Kontakt Kontakt

FRANJEVAČKI SAMOSTAN PLEHAN ŽUPA SV. MARKA EVANĐELISTA PLEHAN

Fra Anto Tomas, gvardijan i župnik

TELEFON

+387 (0)63 335252
+387 (0)65 670014
+385 (0)98 226439

ADRESA

Fra Anto Tomas, gvardijan i župnik
Kovačevci 36, pp 47
74400 Derventa
Bosna i Hercegovina