Blagoslov obnovljenih postaja Križnoga puta u Modranu

  • 28.8.2020.

Plehanski gvardijan fra Anto Tomas blagoslovio je u petak, 28. kolovoza u filijalnoj crkvi sv. Nikole Tavelića obnovljene postaje križnoga puta izrađene prije 118 godina

Nakon obreda blagoslova postaja križnoga puta slijedila je pobožnost Križnoga puta koji je predmolio samostanski vikar fra Jozo Gogić, a potom Euharistijsko slavlje koje je uz fra Jozu i vlč. Matu Matasovića, župnika župe sv. Nikole Tavelića iz Slavonskog Broda predvodio gvardijan fra Anto.

Svjestan da su njegovi župljani kao i njihovi preci živeći na tim prostorima prošli mnoge patnje i stradanja, fra Anto je u osvrtu na prigodno evanđelje, naglasio kako nas Isus uči da svoj križni put prolazimo izvršavajući Božju volju. Primijetivši kako su i postaje toga križnoga puta imale svoj svojevrsni križni put ustvrdio je da poslije svakoga križa dolazi uskrsnuće. Pozvavši svoje vjernike na strpljivost u životu kako bi bili svjetlo u tami svakodnevice, kojom su okruženi, na kraju je poručio: „Pred ovim slikama križnoga puta molili su naši preci punih 78 godina, tražili zagovor i utjehu srca svoga. Vi dobro znate koliko su samo patili. Koliko su samo boli i nepravde doživjeli od loših ljudi. Tu njihovu molitvu pred istim ovim postajama mi danas nastavljamo u nadi da će za stotine godina naše i molitve biti povezana s molitvama onih koji će doći poslije nas. Molimo dobroga Boga da nas po našim križevima i ovom križnom putu blagoslovi i dadne snage da uvijek možemo dobro činiti u svome životu“.

Neki od Plehančana, koji su sudjelovali na tom slavlju, dobro se sjećaju tih lijepih starinskih slika svake postaje pred kojima su se, punih 78 godina njihovi preci, a i oni kao mlađi, svakoga petka i nedjelje prije Mise, molitvom spominjali muke i smrti Gospodina našega Isusa Krista prikazujući pred njima sve svoje križeve koji su prolazili u životu. Stoga je i radost toga dana bila velika, a oni su je pokazali kako pobožnim sudjelovanjem na pobožnosti križnoga puta, na Misi, a i druženjem poslije Mise pred crkvom gdje su i zapjevali.

Izradu postaja toga križnoga puta franjevci su naručili u listopadu 1901. u Rimu od slikara Benedetta Giove-a. Rađene su u oleografskoj tehnici. Križni put je 8. prosinca na svetkovinu Bezgrešnog Začeća Blažene Djevice Marije 1902. godine blagoslovljen i postavljen u prijašnju crkvu sv. Marka na Plehanu. Zbog umjetničkog uređenja plehanske crkve, postaje su uklonjene 1980. godine i spremljene u samostansku knjižnicu gdje su bile sve do.1992. godine kada su padom Bosanske Posavine s drugim umjetninama i vjernicima morale u izbjeglištvo. Po povratku na Plehan franjevci su vratili veći dio umjetnina pa i postaje tog križnog puta osmi dvije koje su dvije u ratnom vihoru nestale.

U dogovoru s Odborom za gradnju crkve u Modranu, gvardijan fra Anto i vikar fra Jozo naručili su u svibnju ove godine od slikara Ante Mamuše iz Novog Travnika izradu dviju novih postaja; 7. koja koja prikazuje kako Isus pada treći put pod križem i 13. koja prikazuje kako Isusa skidaju s križa, kao i obnovu ostalih dvanaest postaja. Postaje su tako na radost vjernika postavljene 18. kolovoza u sada obnovljenu filijalni crkvu sv. Nikole Tavelića u Modranu, koja je zadnjem u ratu uz sve ostale crkve Bosanske Posavine također bila porušena. (kta/b.l.)

Izvor:

http://www.ktabkbih.net/info.asp?id=96147&fbclid=IwAR0aIfUC3Slx7S1_EAcV5tMb9Idl_Z4QpwiW1vBsasa1nXyYBIWG3naotAE

Kontakt Kontakt

FRANJEVAČKI SAMOSTAN PLEHAN ŽUPA SV. MARKA EVANĐELISTA PLEHAN

Fra Anto Tomas, gvardijan i župnik

TELEFON

+387 (0)63 335252
+387 (0)65 670014
+385 (0)98 226439

ADRESA

Fra Anto Tomas, gvardijan i župnik
Kovačevci 36, pp 47
74400 Derventa
Bosna i Hercegovina