29. obljetnica stradanja Plehana

  • 2.7.2021.

Komemoracija o 29. obljetnici stradanja Plehana održana u petak, 2. srpnja u župi i samostanu sv. Marka Evanđelista na Plehanu u Bosanskoj Posavini okupila je 20-ak vjernika. Euharistijsko slavlje u popodnevnim satima, u isto vrijeme kada je 2. srpnja 1992. s dvije tome eksploziva srpska vojska minirala plehansku ljepoticu – velebnu crkvu sv. Marka, koja je bila svetinja i ponos cijele Bosanske Posavine a i šire, predvodio je vlč. Jozo Batinić, župnik susjedne župe na Ceru. Uz domaćeg gvardijana fra Antu Tomasa koncelebriralo je još sedam svećenika: fra Jozo Gogić plehanski župni i samostanski vikar, fra Ivan Ćurić-ispovjednik na Plehanu, mons. Bosiljko Rajić, župnik u Novom Selu i Kulini, fra Jozo Puškarić, župnik u Gornjoj Dubici, svećenici iz Slavonskog Broda; vlč. Mato Matasović i Davor Tomić te fra Ivan Marić, župnik u Koraću i derventski dekan, koji je slavlje animirao i pjevanjem.

Podsjetivši na stradanje plehanske crkve i samostana, neizbrisivih u srcima i mislima vjernika toga kraja i cijele Bosanske Posavine, koje se dogodilo 2. srpnja 1992. i svih zala koja su se događala poslije vlč. Batinić na početku je homiliji ustvrdio kako je to sramotan, neljudski i bezbožnički čin, koji se nije smio i ne smije nikada više dogoditi. Podsjetio je kako su franjevci na tim prostorima više od 800 godina izgrađivali civilizaciju ljubavi, gradili a ne rušili, liječili a ne zadavali bol.

“Odgajani u duhu Katoličke Crkve na današnji dan molimo Gospodina da nam skine svaku mržnju sa srdaca i sol sa usana, molimo da se ovakvo zlo nikada više ne dogodi“, rekao je uz ostalo vlč. Batinić. Dodao je kako ono što su nam naši stari namrli kao i svetost toga tla i domovine nitko ne bi smio zaboraviti. Plehančanima je poručio da ne zaborave svoj rodni kraj da ga obnavljaju: „Svetište se može razoriti, hram se može uništiti, Jeruzalem se može opustošiti, ali vjera u Spasitelje Krista se ne smije izgubiti. Bog nije napustio ovaj kraj, zato se ne boj stado malo, jer uvijek je mala skupina mijenja svijet“.

Onima koji su u izbjeglištvu morali napustiti Bosansku Posavinu i misle kako tu više nema života poručio je da ne budu pesimisti jer pesimizam je grijeh protiv i Boga i čovjeka. „I kad se jednom čovjek iskorijeni iz svoga rodnog kraja - nije dobro. Stoga imajte i nade i vjere. Bit će i ruha i kruha ako imadnemo božjega duha“, zaključio je vlč. Batinić.

Poslije mise u prostorijama privremenog samostana otvorena je izložba novinarskih uradaka Plehančanke Brankice Lukačević, dopisnice više katoličkih medija za Bosansku Posavinu vezanim uz važnija događanja na Plehanu. Otvarajući izložbu gvardijan fra Anto Tomas je zahvalio novinarki Lukačević na njezinom doprinosu te su sva važnija događanja na Plehanu zadnjih 17 godina zabilježena u tiskovnim i radijskim medijima. Prisjetio se i prvih izvješća u izbjeglištvu u Slavonskom Brodu o Bosanskoj Posavini tadašnje novinarke, Ivanke Bubalo koja je 2004. poginula u prometnoj nesreći. Izložbu, na kojem su na 100-ak panoa postavljeni uradci iz više katoličkih tiskovnih medija; Glas Koncila, Katolički Tjednik, Svjetlo Riječi, Naša ognjišta Kana i županijski tjednik Posavska Hrvatska, postavili su suradnici u župi; Ivica Blažević i Mijo Jerković .Izložbu su potpomogli u troškovima Duško Milanović iz Dervente te Željka i Jozo Mijić iz Slavonskog Broda.

Sa svojim predsjednikom Nihadom Alićem toga su dana Plehan posjetili predstavnici udruge „Koraci mira“ iz Odžaka - udruge građana za njegovanje stradanja stanovništva BiH, koja djeluje osmu godinu i broji 50 – tak aktivnih članova svih nacija. U znak mira na tim i svim prostorima Bosanske Posavine, oni su gvardijanu fra Anti darovali sliku na kojoj su prikazani muslimanska džamija i katolička crkva u Odžaku.

Velebnu franjevačku crkvu sv. Marka na Plehanu srpska je vojska, nakon što je zauzela Plehan, 2. srpnja 1992., s dvije tone eksploziva minirala. Prilikom miniranja stradao je i franjevački samostan, a u narednim danima u potpunosti su razoreni i devastirani ostaci samostana i svih popratnih zgrada, kao i sve kuće katoličkog puka, koji je pred ratnim strahotama morao u izbjeglištvo. Nakon povratka franjevaca na Plehan, svake godine 2. srpnja, misnim slavljem spominju se te velike tragedije, za koju još nitko nije odgovarao, mole da Gospodin iscijeli sve rane koji je puk toga kraja doživio i još doživljava. Kolika je stradanja doživjela župa Plehan najbolje govori podatak da je u Plehanskoj župi prije rata živjelo 8120 Hrvata katolika, a danas ih tu živi tek 90-ak - uglavnom starijih i nemoćnih.

Brankica Lukačević

Galerija


Kontakt Kontakt

FRANJEVAČKI SAMOSTAN PLEHAN ŽUPA SV. MARKA EVANĐELISTA PLEHAN

Fra Anto Tomas, gvardijan i župnik

TELEFON

+387 (0)63 335252
+387 (0)65 670014
+385 (0)98 226439

ADRESA

Fra Anto Tomas, gvardijan i župnik
Kovačevci 36, pp 47
74400 Derventa
Bosna i Hercegovina