Potpisivanje Ugovora o nastavku gradnje novog samostana na Plehanu

  • 17.9.2020.

U četvrtak 17. rujna, na blagdan Rana sv. Franje Asiškog u Franjevačkom samsotanu sv. Marka Evanđelista na Plehanu u Bosanskoj Posavini, nakon sljavljenja sv. Mise u novoizgrađenoj crkvi, potpisan je Ugovor o nastavku gradnju nove zgrade samostana na Plehanu. Istom prigodom za javnost je objavljena web-stranica www.plehan.net, koja će poslužiti kao izvorište informacija o duhovnom i kulturnom programu u Franjevačkom vjersko-kulturnom središtu Plehan.

Nasljedujući Krista po primjeru sv. Franje Asiškoga, poput dvanaest apostola dvanaest je svećenika slavilo euharistiju, koju su, zajedno s okupljenim uzvanicima i pukom, prinijeli Gospodinu kao osobnu molitvu prije velikog događaja koji je uslijedio. Sv. Misu predvodio je fra Drago Pranješ, gvardijan franjevačkog samostana i župe sv. Franje Asiškog u Gučoj Gori. Prigodnu homiliji održao je domaći gvardijan fra Anto Tomas.

Svjestan kako mnogi u patnji, koja je sastavni dio našega života, često bježe u razne ovisnosti fra Anto je posvijestio kako smo kao kršćani pozvani prihvatiti i nositi svoj križ sve do Božje volje.

„Sv. Franjo želio je u potpunosti živjeti i doživjeti težinu Kristova života, tražio je rane Isusove da bi osjetio Kristov križ i patnju i dobio je pet rana. Po njegovu primjeru i franjevci su naučili na patnju i križ. Pokazali su to kroz 800 godina djelovanja na prostorima Bosne i Hercegovine. Mi plehanski franjevci želimo dati mogućnost da se te rane ne produbljuju Molimo da u životu znamo razumjeti omjer križa i radosti i po tom omjeru živjeti lijepo i sretno kako je to živio i sv. Franjo. Učimo od Isusa po primjeru sv. Franje kako u potpunosti prihvatiti svoj križ. Pomozimo franjevcima koji žive i koji će živjeti na ovim prostorima da mogu nositi te rane, da se one ne produbljuju“, poručio je među ostalim gvardijan fra Anto.

Na završetku sv. Mise, uz kratki pozdrav, fra Anto Tomas je najavio kako je na web adresi www.plehan.net otvorena internetska stranica kojoj će za cilj biti promocija duhovno-kulturnog života u Franjevačkom vjersko-kulturnom središtu Plehan, kao i transparentnost svih nastojanja oko duhovne i materijalne gradnje Plahana.

Osim sv. Mise posebnost ovogodišnjem blagdanu Rana sv. Franje koja će se upisati u povijest Plehana zlatnim slovima, dalo je potpisivanje Ugovora o nastavku gradnje nove zgrade samostana za franjevce na Plehanu. Ugovor su potpisali, u ime izvođača radova, g. Anto Jurišić ispred firme Starogradnja d.o.o. iz Odžaka, te fra Anto Tomas, gvardijan Franjevačkog samostana Plehan u ime investitora. Svojim potpisima izvođači radova su se obvezali u vremenskom roku od 100 radnih dana izvršiti radove gradnje zgrade samsotana uključujući pokrivanje. Po ugovoru su ovi radov procijenjeni na vrijednost od 565.391,03 KM, a obveza investitora je da uz pomoć donatora prikupi potrebna sredstva za isplatu ugovora.

O važnosti ovog Ugovora ne samo za Plehan, nego za cjelokupnu društveno-kulturnu sliku u Bosanskoj Posavini govori prisustvo vrha društveno političkih krugova iz Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Tako su uz povratnike i raseljene Plehančane te druge Posavljake potpisivanju Ugovora, kao i na samoj Misi nazočili prijatelji Plehana - predstavnici društveno-političkih vlasti: visoki dužnosnici; izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Goran Grlić-Radman, ministar vanjskih poslova i europskih integracija u RH, dopredsjednik RS Josip Jerković, predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH i zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH dr. Dragan Čović, veleposlanik RH u BiH Ivan Sabolić, generalni konzul RH u BiH u Banja Luci Zoran Piličić, potom predsjednik Kluba Hrvata u Vijeću Naroda RS Ivo Mijić, načelnik općine Derventa Milorad Simić, predsjednik Općinskog vijeća Derventa Marijan Kljajić, zamjenik župana vukovarsko-srijemskog Josip Dabro, viši savjetnik vukovarsko-srijemskog župana Marinko Beljo, te članovi Odbora za obnovu Franjevačkog vjersko-kulturnog središta Plehan na čelu s predsjednikom Odbora, g. Pavom Zubkom.

U prigodnom govoru gvardijan fra Anto Tomas zahvalio je Gospodinu i utemeljitelju njihova reda sv. Franji, što su ih učili nositi terete života i sretno i veselo živjeti. Nazočnima je pak poručio: „Kao prijatelji franjevaca, od danas ste vi konfratri, odnosno oni koji trebaju brinuti o materijalnim dobrima samostana kako bi franjevci na Plehanu nastavili svoju misiju, činiti mir i dobro na što su se i zavjetovali“. Tom prigodom se posebno zahvalio g. Pavi Zubku i g. Stipi Luciću, koji su sa Plehana, čijim je donacijama postavljen kamen u interijeru novosagrađene crkve, pozivajući sve prijatelje Plehana da slijedeći njihov primjer nastave podržavati gradnju Plehana i život franjevaca na Plehanu.

Izvođač radova Anto Jurišić nazočnima je predstavio projekt gradnje novoga samostana i zahvalio na ukazanom povjerenju. U ime Odbora za obnovu franjevačkog vjersko-kulturnog središta Plehan Pavo Zubak ukazao je na važnost izgradnje samostana te svima koji pomažu njegovu izgradnju zahvalio i posvijestio kako svojim pomaganjem šalju poruku Hrvatima u BiH da nisu sami.

Ministar Grlić-Radman zahvalio je franjevcima na svemu što čine za svoj narod. Posvjestio je kako je Hrvatska, i moralno i prema ustavu i kao potpisnica Deytonskog sporazuma, u obvezi pomoći Hrvatima u BiH. Iskazao je svoju radost na dosada učinjenom u obnovi Plehana, kao i nadu u mogući povratak Hrvata kako na Plehan tako i u druge krajeve BiH.

U ime Odbora iz Zagreba Milan Bešlić gvardijanu je za plehansku muzejsku zbirku darovao kip sv. Leopolda Mandića - djelo akademskog kipara Tomislava Kršanjavia.

U ugodnom druženju uz zajednički ručak svoju zahvalu svim nazočnim prijateljima Plehana povratnicu su iskazali i kroz izvorne bosanske pjesme.

Brankica Lukačević

Galerija


Kontakt Kontakt

FRANJEVAČKI SAMOSTAN PLEHAN ŽUPA SV. MARKA EVANĐELISTA PLEHAN

Fra Anto Tomas, gvardijan i župnik

TELEFON

+387 (0)63 335252
+387 (0)65 670014
+385 (0)98 226439

ADRESA

Fra Anto Tomas, gvardijan i župnik
Kovačevci 36, pp 47
74400 Derventa
Bosna i Hercegovina