Mlada nedjelja na Plehanu, 23.8.2020.

  • 23.8.2020.

Proslava Mlade nedjelju u župi Sv. Marka na Plehanu u Bosanskoj Posavini okupila je 23. kolovoza 70-ak vjernika. Misu je uz samostanskog vikara fra Jozu Gogića predvodio gvardijan fra Anto Tomas.

Bio je to posebno radostan dan za Plehančane,  jer prvi su puta misu na Mladu nedjelju slavili u novoj crkvi koja je nedavno dobila kamene podove. Uz povratnike nazočni su bili i vjernici iz Slavonskog Broda, Usore, Odžaka i Brčkoga.

Aktualizirajući evanđelje u kojem Šimuna proglašava Petrom – stijenom na kojoj će sagraditi Crkvu svoju fra Anto se zapitao: "Stojimo danas na ovom kamenu, postavljenom u našoj novoj crkvi dobrotom naših Plehančana Stipe Lucića i Pave Zubka. I ti i ja pozvani smo biti kamen na kojem će Isus graditi ljepotu našega života, baš kako je to gradio na Petru. Možemo li mi sebe prepoznati u Petru, pogotovo vi povratnici koji ste ovdje apostoli mira i dobra, koji ste ovdje donijeli život, koji znate razminiravati zlo u sebi i oko sebe... Isus i nas kao i Petra pita; 'A ti što ti kažeš tko sam ja?  Odgovorit ćemo zajedno s Petrom; ' Ti si Krist pomazanik, Sin Boga živoga, a Isus će nama odgovoriti; 'Dođi i živi u svom zavičaju i po tebi ću na ovom prostoru uspostaviti mir i dobro, svoju Crkvu, svoje kraljevstvo. Petar je odgovorio Isusu po otvorenosti prema Bogu i ljubavi prema Isusu. Takav neka bude i naš odgovor Bogu. Isus nas treba ovdje. Budimo njegovi učenici, budimo apostoli mira i dobra koji će uz Božju pomoć na ove prostore donijeti mir i dobro i činiti po Božjoj volji svoje korake riječi i djela".

plehan mlada nedjelja (2).jpg

Na kraju mise fra Anto je zahvalio svima koji su načinili zavjet da će dolaziti na misu svake mlade nedjelje, a posebno je svojim Plehančankama koji redoviti svake Mlade nedjelje odjenu narodnu nošnju svoga kraja pokazujući i na taj način svoju pripadnost i ljubav prema njemu.

Slijedilo je euharistijsko klanjanje na kojem se kao i na misi uz ostale molitvene nakane molilo i za prestanak širenja koronavirusa.

plehan mlada nedjelja (3).jpg

Misu su animirali svojim pjevanjem Luka Studenović i Katarina Čančar, mladi iz Novog Sela Balegovci, koji su članovi župnog zbora i KUD-a Fra Ivo Šimić.

Nazočni su druženje i ovoga puta nastavili u privremenim prostorijama samostana uz okrjepu i pjesmu.

Ž.I., B. Lukačević, KT

Kontakt Kontakt

FRANJEVAČKI SAMOSTAN PLEHAN ŽUPA SV. MARKA EVANĐELISTA PLEHAN

Fra Anto Tomas, gvardijan i župnik

TELEFON

+387 (0)63 335252
+387 (0)65 670014
+385 (0)98 226439

ADRESA

Fra Anto Tomas, gvardijan i župnik
Kovačevci 36, pp 47
74400 Derventa
Bosna i Hercegovina