Fra Lovrina mlada nedjelja na Plehanu i izložba slika

  • 20.9.2020.

Mlada nedjelja fra Lovre Milanovića proslavljena je u nedjelju 20. rujna u župi sv. Marka, evanđeliste na Plehanu u Bosanskoj Posavini. Sluga Božji fra Lovro Milanović, svećenik franjevačke provincije Bosne Srebrene, koji je 1807. godine u 30-toj godine svoga života umro mučeničkom smrću, bio je župnikom i u plehanskoj župi tada zvanoj Velika.

Uz vjernike, koji su došli iz raznih krajeva Bosanske Posavine i šire, na Plehan je toga dana hodočastilo i tridesetak vjernike iz župe sv. Ivana Krstitelja iz Donje Tramošnice, u kojoj je fra Lovro bio na službi kada je umro. S njima je došao i njihov župnik fra Joso Oršolić, koje je uz domaćeg župnika i gvardijana fra Antu Tomasa, samostanskog vikara fra Jozu Gogića i fra Ivana Ćurića, predvodio svečano misno slavlje. Započeo ga je molitvom himna sluzi Božjem fra Lovri Milanoviću, „Lovrin vijenac mučenika“, kojega je napisao fra Mirko Filipović, župnik u Žeravcu.

U prigodnoj homiliji fra Joso je evanđelje te nedjelje, koje donosi prispodobu o radnicima u vinogradu, povezao s trenutnom situacijom u kojoj se nalaze Posavljaci. Ukazao je na važnost molitve kako za ovu pandemiju koranovarisua još više, kako je rekao, za pandemiju naših lutanja, upozorivši kako odlaskom u zemlje Europe i svijeta često postajemo bijelo roblje, umjesto da svojim talentima od Boga darovanim oplemenjujemo i obogaćujemo svoje domove i domovinu.

Govoreći o životu fra Lovre Milanovića naglasio je kako je umro na glasu svetosti opraštajući svom krvniku, te ustvrdio kako je upravo u tome snaga i veličina kršćanstva. Iznoseći nekoliko svjedočanstava vjernika koji su čudesno ozdravili po fra Lovrinu zagovoru naglasio je kako je u svemu tome najvažnija vjera.

Kako fra Lovru u širem kraju Bosanske Posavine više od dva stoljeća štuju ne samo katolici, nego i vjernici svih vjeroispovijesti, o čemu svjedoče brojne uslišane molitve i ozdravljenja po njegovu zagovoru, na toj su misi vjernici posebno molili za njegovo proglašenje blaženim i svetim, a molilo se i za prestanak širenja koronavirusa. Kako svakoga 3. u mjesecu u njegovoj župi Donjoj Tramošnici slave zavjetnu misu u čast fra Lovre Milanovića pozvao je i Plehančane da i dalje mole njegov zagovor i molitvu za njegovo proglašenje blaženim i svetim.

Nakon mise slijedilo je klanjanje pred Presvetim, koje je predvodio gvardijan Tomas.

Poslije mise fra Joso je otvorio izložbu pod nazivom „Fra Lovro Milanović“. Radi se putujućoj izložbi čiji postav čini tridesetak likovnih radova nastalih na prvoj međunarodnoj likovnoj koloniji i večeri proze i poezije, koja je u župi sv. Ivana Krstitelja u Donjoj Tramošnici održavana od 24. do 27. listopada prošle godine, a sudjelovalo 16 umjetnika, slikara i kipara iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Kao što je bio cilj kolonije tako je i cilj ove putujuće izložbe kroz slikarske i kiparske uratke te pisanu riječ oživjeti lik i djelo sluge Božjega fra Lovre Milanovića, koji je 1807. godine umro mučeničkom smrću.

U čast svojoj i svim majkama napose onima koje su u Domovinskom ratu izgubile svoje sinove fra Joso je 1993. napisao pjesmu „Moja majka“, a tom ju je prigodom ispjevao sa svojim ministrantima Patricijom Petrović i Marjanom Miličevićem.

Slavlje Mlade mise kao i otvrenje izložbe pjesmom su uveličali Luka Studenović i Katarina Čančar, mladi iz Novog Sela Balegovci, koji su članovi župnog zbora i KUD-a Fra Ivo Šimić.

Fra Joso je tom prigodom svim vjernicima darovao krunice koje su izradile njegove bivše župljanke, članice molitvene zajednice župe Srca Isusova u Srebrenici, dodavši kako su one dosada izradile 15.000 krunica. Vjernike je pozvao da mole na tim krunicama kako za svoje obitelji tako i za to malo stado katolika, koji žive u Srebrenici, a nemaju ni svoju crkvu.

B.Lukačević

Galerija


Kontakt Kontakt

FRANJEVAČKI SAMOSTAN PLEHAN ŽUPA SV. MARKA EVANĐELISTA PLEHAN

Fra Anto Tomas, gvardijan i župnik

TELEFON

+387 (0)63 335252
+387 (0)65 670014
+385 (0)98 226439

ADRESA

Fra Anto Tomas, gvardijan i župnik
Kovačevci 36, pp 47
74400 Derventa
Bosna i Hercegovina