Biciklijada dva samsotana na mladu nedjelju

  • 18.10.2020.

Na mladu nedjelju u listopadu i blagdan sv. Luke Evanđelista, 18. listopada 2020. godine na Plehan su hodočastili biciklisti u organiziranoj Prvoj biciklijadi dva samostana: Slavonski Bord - Plehan. U znak zahvalnosti franjevcima Zagrebačke franjevačke provincije Ćirila i Metoda, koji su za vrijeme rata pružili utočište svim franjevcima Plehanskog samostanskog područja, gvardijan fra Anto Tomas ugostio je fra Domagoja Šimunovića, koji je prevodio sveto misno slavlje u Plehanskoj crkvi.

Osamdesetak Posavljaka okupila je u nedjelju 18. listopada u župi i samostanu sv. Marka na Plehanu proslava Mlade nedjelje. Kako se toga dana u Katoličkoj Crkvi slavi blagdan sv. Luke i svjetska Misijska nedjelja, bila je to za ovu župa i misa zahvalnica za plodove zemlje, te su povratnici na oltar donijeli plodove svoga rada s plehanskih polja.

U želji da zahvale franjevcima iz Slavonskog Borda, koji su za vrijeme Domovinskog rata i poraća pod svoje okrilje primili sve franjevce s Plehanskog distrikta i pomagali izbjeglicama iz Bosanske Posavine, domaći gvardijan fra Anto Tomas pozvao je fra Domagoja Šimunovića, svećenika hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda, koji je u to vrijeme bio gvardijan u Slavonskom Brodu, te je toga dana on predslavio svečanom misnom slavlju u novosagrađenoj plehanskoj crkvi sv. Marka. Uz gvardijana Tomasa suslavili su domaći franjevci fra Jozo Gogić i fra Ivan Ćurić.

„Liturgija - sveta misa i molitva, Caritas - dobrota i naše zajedništvo, tri su stupa na kojima počiva naš kršćanski život. To što postojimo i što sve jesmo veliki su Božji darovi“, istaknuo je na početku homilije fra Domagoj te upozorio kako bi bilo sramotno od nas ne zahvaljivati Gospodinu na toliko toga što nam u svakodnevnom životu daruje. Govoreći u ulozi Caritasa u životu Crkve posvijestio je kako Caritas nije samo naše davanje od materijalnih dobara, nego još više poziv svakome od nas na širenje Radosne vijesti, suosjećanje s onima koji trpe, biti im blizu, tješiti ih, plakati sa žalosnima, radovati se s radosnima...

Također je upozorio na važnost njegovanja zajedništva u našim obiteljima u kojima smo pozvani, kako je rekao, ne biti oni koji dijele, nego nositi terete jedni drugima.

„Sv. Luka u svom je Evanđelju zapisao kako trebamo živjeti po Riječi Božjoj. Mi smo kršćani živo Evanđelje. Neka ljudi čitaju iz naših života što je Evanđelje, što je Gospodin Bog rekao čovjeku“, poručio je na kraju fra Domagoj.

Slijedilo je potom euharistijsko klanjanje na kojem se kao i na Misi uz ostale molitvene nakane molilo i za prestanak širenja koronavirusa.

Gvardijan fra Ato zahvalio je prvo svojim povratnicima koji tu žive i koji su, kako je rekao, svjetlo na ovim prostorima opustošene Bosanske Posavine, potom svima koji redovito kao svoj zavjet na Mladu nedjelju dolaze na Plehan i sudjeluju na misi. Posebno je toga dana zahvalio sudionicima Prve međunarodne biciklijade, koja je povezala dva samostana onaj u Slavonskom Brodu i ovaj na Plehanu. Naime, bila je to lijepa gesta organizatora Trkačkog kluba BraCe iz Slavonskog Broda i Franjevačkog samostana Plehan, da svojih hodočašćima na biciklima povežu ta dva samostana i time pokažu da kršćane nikakve granice ne mogu podijeliti. Krenuvši u jutarnjim satima s blagoslovom ispred franjevačkog samostana u Slavonskom Brodu kroz sela do Plehana izvozili su oni- njih 30-ak kroz tri sata na svojim biciklima 40 kilometara, a u Slavonski Brod vratili su se oni također na svojim biciklima.

Fra Anto je zahvalio i svom župljaninu Marijanu Kljajiću, predsjedniku Općinskog vijeća Derventa, koji je toga dana ručkom počastio sve nazočne te su druženje mogli uz pjesmu i kolo te lijepo vrijeme nastavili u dvorištu ispred starog samostana. U znak zahvale za sudjelovanje na ovom vrijednog događaju za Plehan predsjednik Trkačkog kluba BraCe Anto Ravlić svakom je sudioniku biciklijade kao i zaslužnima u organizaciji dodijelio prigodne zahvalnice. Uručile su ih Plehančanke odjevene u narodnu nošnju, a šargijom uveličali članovi HKUD-a Tamburica Koraće Tadej Blažević i Željko Krijan.

Brankica Lukačević

Galerija


Kontakt Kontakt

FRANJEVAČKI SAMOSTAN PLEHAN ŽUPA SV. MARKA EVANĐELISTA PLEHAN

Fra Anto Tomas, gvardijan i župnik

TELEFON

+387 (0)63 335252
+387 (0)65 670014
+385 (0)98 226439

ADRESA

Fra Anto Tomas, gvardijan i župnik
Kovačevci 36, pp 47
74400 Derventa
Bosna i Hercegovina