Mlada nedjelja na Plehanu - Foča za Plehan

  • 15.11.2020.

Mlada nedjelja svečano je proslavljena u nedjelju 15. studenog u župi sv. Marka na Plehanu u Bosanskoj Posavini. Kako je želja plehanskog gvardijana fra Ante Tomas povezati i učvrstiti zajedništvo vjernika župa koje pripadaju Plehanskom distriktu ubuduće će na Mladim nedjeljama sudjelovati svaki puta druga župa sa svojim župnikom. Tako su ove nedjelje sudjelovali vjernici župe Srca Marijina iz Foče sa svojim župnikom fra Franjom Daliborom Stjepanoviće.

On je u zajedništvu s plehanskim gvardijanom fra Antom i fra Ivanom Ćurićem predvodio svečano misno slavlje, na kojem je sudjelovalo osamdesetak vjernika.

„Na ovome je svetom mjestu izvorište naše snage“, naglasio je početku misi fra Franjo Dalibor. Kako je ova godina u nadbiskupiji Vrhbosanskoj posvećena Božjoj riječi u homiliji je promišlja o realnosti našeg krščćanskog života i smjernicama koje nam upućuje Božja riječ.

„Ove smo godine posebno pozvani posvješćivati značenje Božje riječi u našem životu, promišljati što nam ona poručuje. Izvucimo iz njih smjernice za naš život. Poruka Božje riječi treba nam biti ohrabrenje za život. Živimo u vremenu opasnosti da moramo živjeti strah. Kao kršćani moramo biti svjesni da je Bog svakome dao njegove darove. Tim darovima mi spoznajemo realnost života. Darom vjere naši su se stari zajedno s fratrima u cijeloj provinciji Bosni Srebrenoj utjecali Božjoj zaštiti, zagovoru BDM i svecima. Po tim darovima i znanstvenici mogu razaznati da je prijetnja od koronavirusa stvarna i zato propisuju ove mjere zaštite. Pozvani smo te mjere prihvatiti odgovorno, tako čuvamo svoje zdravlje, ali nužan je i oprez da nas te mjere ne otjeraju u strah, nego sačuvajmo dar vjerei radosno svjedočimo evanđelje. Čuvajmo jedni druge, ali živimo tako da drugi u nama kršćanima prepoznaju kako je izvor naše snage u Božjem daru vjere i božanske snage koju dobivamo u Presvetom oltarskom sakramentu. Nije dovoljno samo vjerovati u Boga, nego smo kao kršćani pozvani prihvatiti sve ono što dolazi od Boga, jer je to za naše dobro. Zato ne zakopavajmo talente vjere, nego ih učvršćujmo i budimo radosni svjedoci kršćanske vijesti“, poručio je među ostalim fra Franjo Dalibor.

Slijedilo je potom euharistijsko klanjanje, koje je predvodio gvardijan Tomas, a na kojem se kao i na Misi uz ostale molitvene nakane molilo i za prestanak širenja koronavirusa.

Gvardijan fra Anto zahvalio je prvo svojim povratnicima koji tu žive i koji su, kako je rekao, svjetlo na ovim prostorima opustošene Bosanske Posavine, potom svima koji dolaze redovito kao svoj zavjet na Mladu nedjelju . Misno slavlje i klanjanje pjevanjem je animirao fra Ivan Marić, župnik u Koraću i derventski dekan.

Druženje su i ove Mlade nedjelje nastavili uz zajednički ručak. Poput prvih kršćana svatko je od svog doma donio ponešto od hrane, koje su zajedno blagovali, a vjernici iz Foče donijeli su još i pečenku. Kako je toga dana gvardijanu fra Anti bio i rođendan obradovali su ga kako domaći tako i gosti ukusnim tortama i darovima.

B. Lukačević Foto Olgica Cerović

Galerija


Kontakt Kontakt

FRANJEVAČKI SAMOSTAN PLEHAN ŽUPA SV. MARKA EVANĐELISTA PLEHAN

Fra Anto Tomas, gvardijan i župnik

TELEFON

+387 (0)63 335252
+387 (0)65 670014
+385 (0)98 226439

ADRESA

Fra Anto Tomas, gvardijan i župnik
Kovačevci 36, pp 47
74400 Derventa
Bosna i Hercegovina